+31 6 22 16 27 87

Persoon te water in de haven

26 aug 2024Nieuws

Uiteindelijk liep het zonder schade af, want het was een oefening, waarbij reanimatietrainer Aart van der Sluis ons meenam om een bewusteloze persoon uit het water te tillen. (Met Aart in de rol van bewusteloze persoon) We hebben er een hoop van geleerd.

Een demonstratie

Op die avond waren er ongeveer 10 leden aanwezig, samen met Simon Barendregt, de havencommissaris, en reanimatietrainer Aart van der Sluis. Aart stond al klaar op blote voeten en was enthousiast om te beginnen. Een eigenaar van een passerende motorboot was gevraagd om mee te werken, zodat Aart (de drenkeling) van die boot te water kon gaan. Het doel van deze demonstratie was duidelijk: “Wat te doen in geval van een drenkeling in onze haven en hoe om te gaan met de beschikbare hulpmiddelen zoals de kuipbrancard en haak.”

Aart springt in de haven

Aart sprong zonder uitleg vooraf het water in, en de omstanders moesten hem zonder verdere instructies uit het water zien te redden. Dit bleek een flinke uitdaging. Een paar mannen gingen direct richting de drenkeling aan de achterzijde van de passantenboot en hielden hem boven water met drijfmiddelen die ze in de buurt vonden. Bij het Praethuis werden een lange drenkelingenhaak, twee lange lijnen en een drijvende brancard met oranje sjorlijnen opgehaald. Iemand deed alsof hij 112 belde voor hulp.

Hoe til je zo’n drenkeling op?

Ondertussen probeerden de omstanders contact te houden met de drenkeling, die (als onderdeel van de oefening) een beroerte had nagespeeld, compleet met een lamme arm en onvermogen om te spreken. Toen de drenkeling eenmaal op de drijvende brancard lag, werd het pas echt moeilijk: hoe haal je hem uit het water? Na het vinden van een geschikte trap zo’n 40 meter verderop, sleepte de groep de drenkeling daarheen, maar de vele lijnen van de aangemeerde boten bemoeilijkten het proces. Uiteindelijk lukte het niet om de drenkeling via de trap uit het water te hijsen.

Veel geleerd

Toch was het een waardevolle oefening! Ik heb er veel van geleerd en enkele aanbevelingen gedaan aan Simon om met het bestuur te bespreken. Aart, onze reanimatietrainer, gaf ons complimenten voor hoe actief we samenwerkten om hem te redden. Misschien herhalen we deze oefening volgend jaar nog eens. Het is een aanrader voor ieder lid om mee te doen.

Gina Versluis, box 15 “Ginger”

Dorpshaven 3
3281 HB Numansdorp

Havenboei (NMD): 51°42.891’N – 4°26.187’E
Havenkantoor: 51°43.491’N – 4°26.262’E

VHF 31
Tel: +31 6 22 16 27 87