+31 6 22 16 27 87

Haringvlietbrug

21 okt 2023Nieuws, Vaarweginformatie

22 november 2023 update

Haringvlietbrug blijft na 1 december gesloten voor staande masten

De reguliere openstelling van de Haringvlietbrug voor de hoge scheepvaart duurt langer dan verwacht. De afronding van de renovatie duurt nu i.p.v. tot najaar 2023 tot uiterlijk 29 maart 2024, de start van het recreatieve vaarseizoen. Tot die tijd wordt de brug met extra veiligheidsmaatregelen incidenteel geopend voor de scheepvaart. Voor reguliere openstelling mogelijk is, moet er nog een aantal testen worden uitgevoerd, restpunten opgelost en technische informatie vastgelegd.

Voor de renovatie van de Haringvlietbrug zijn de brugklep en het bewegingswerk vernieuwd. Ook alle technische systemen voor bediening, besturing en bewaking van de brug zijn afgelopen zomer vervangen, verplaatst naar de bedienlocatie bij de Volkeraksluizen en getest. Hieruit kwamen verschillende verbeterpunten naar voren die nu worden opgelost. Daarnaast wordt de technische informatie op orde gebracht en gedocumenteerd zodat we kunnen aantonen dat de brug veilig kan worden bediend. Hiermee vragen we een CE-markering aan, een veiligheidscertificaat voor de bediening van de brug. De reguliere openstelling van de brug zal uiterlijk 29 maart 2024 (Goede Vrijdag) plaatsvinden, aan het begin van het vaarseizoen voor recreanten.

Incidentele opening Haringvlietbrug voor scheepvaart

Sinds oktober wordt de Haringvlietbrug met aanvullende veiligheidsmaatregelen incidenteel geopend voor de hoge scheepvaart. De data worden steeds in overleg met de nautische sector vastgesteld en via de projectwebsite bekend gemaakt. Via de site kunnen schippers zich voor deze openingen aanmelden. Deze incidentele openingen blijft RWS doen totdat reguliere bediening van de brug mogelijk is. 

Samenvatting acht-weekse afsluiting

De nieuwe klep is ingevaren. (Beeld: Rijkswaterstaat)

15 juni 2023 update

Vandaag is de oude klep verwijderd. En natuurlijk was onze razende reporter Erick ‘Bikkel’ Haers erbij om het vast te leggen. En om toch maar even te vragen of we de komende weken door het open deel van de burg heen mogen varen.

Met het antwoord op die vraag zijn we een beetje blij: Bij de Haringvliet brug mag je doorvaren tenzij rood licht (bij bepaalde werkzaamheden)

How it’s done

Zo’n brug is een eenvoudig ding: Je doet hem open, je doet hem weer dicht. Toch komt er bij het vervangen van een klep meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Dorpshaven 3
3281 HB Numansdorp

Havenboei (NMD): 51°42.891’N – 4°26.187’E
Havenkantoor: 51°43.491’N – 4°26.262’E

VHF 31
Tel: +31 6 22 16 27 87