+31 6 22 16 27 87

Wandeltocht Oeverlanden

27 nov 2022Bezienswaardigheden

Gebied

De Biesbosch, dat wereldwijd bekende wetland, ligt om de hoek. Net als zijn grote broer is ook het gebied Oeverlanden Hollands Diep een zoetwatergetijdegebied: verruigde rietlanden, open water, geulen en kreken, buitendijkse natuur en wilgenbossen. En met eb en vloed dus, wat zeldzaam is op zoet water.

De Oeverlanden Hollands Diep strekken zich uit van Numansdorp tot Strijensas. Ze bestaan uit een aantal deelgebieden met mooie namen als Sasseplaat, Zeehondenplaat, Albert, Pieters en Leendertspolder (voormalige ALP-polder), Hoogezandsche Gorzen en Oosterse Bekade Gorzen. Wat ze gemeen hebben is de ongerepte natuur, het kabaal van overtrekkende vogels en de bijzondere planten die er dankzij het tijverschil groeien. Planten als spindotter en zomerklokje gedijen prima op afwisselend hoog en laag water.

Wandel-, ruiter- en fietspaden maken het mogelijk het gebied van oost naar west te doorkruisen. Maar het mooiste is dat je in een groot deel van de Oeverlanden ook buiten de paden mag. Lekker struinen dus door dit gebied, dat niet voor niets deel uitmaakt van Natura 2000, het Europese netwerk van bijzondere beschermde natuurgebieden. Europese topnatuur aan het Hollands Diep.

Tot 2005 groeiden er nog aardappelen in Oeverlanden Hollands Diep. Maar sinds 2006 behoren de Sasseplaat, Zeehondenplaat, Albert, Pieters en Leendertspolder (voormalige ALP-polder), Hoogezandsche Gorzen en Oosterse Bekade Gorzen tot het Deltanatuurgebied.

Vroege vogels

Het programma Vroege Vogels maakte een mooie uitzending over de oeverlanden tussen Strijen en Numansdorp.

Oeverlanden Hollands Diep was één van de eerste schakels in het grootschalig herstel van de oevers tussen de Biesbosch en de Haringvlietsluizen. Oeverlanden Hollands Diep staat in open verbinding met het Hollands Diep. Zo ontstaat een uniek zoetwatergetijdengebied waar bijzondere planten en dieren zich thuisvoelen. Met een beetje geluk spot je er de lepelaar of zie je een bever.

Struinen buiten de paden

In de Oeverlanden Hollands Diep kun je eindeloos van de natuur genieten. Er zijn goede wandelpaden, maar in een groot deel van het gebied kun je ook buiten de paden struinen. Het fietspad langs de buitendijk maakt onderdeel uit van het fietsroutenetwerk in de Hoeksche Waard. Langs de buitendijk loopt ook een ruiterpad. De wandelpaden sluiten aan op het langeafstandswandelpad Floris V. Ga eens kijken bij het oude vuurtorentje op de pier in het Hollands Diep en geniet van het prachtige uitzicht op de Oeverlanden, het water en het Havenschap Moerdijk aan de overkant. Van het uitzicht genieten kan in de Oosterse Bekade Gorzen aan het eind van een nieuw aangelegde dam die een behoorlijk eind in het Hollands Diep ligt. Je hebt hier uitzicht op het oude vestingstadje Willemstad aan de overkant van het water en op de Haringvlietbrug.

Grienden

Heel bijzonder zijn de doorgeschoten grienden (vochtige akkers waar wilgen worden verbouwd). Tot halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw werd er volop griendhout geoogst. Van de wilgentakken werden onder andere zinkstukken gemaakt voor de versterking van rivieroevers. Na 1965 bleek de teelt niet meer rendabel en verwilderden de grienden. Op de Esscheplaat staan twee oude griendketen die herinneren aan de periode dat de grienden nog werden gehakt. De grienden zijn na bijna vijftig jaar doorgeschoten tot opgaand wilgenbos met veel dood hout. Voor bosuilen, een havik, grote bonte spechten en boomklevers is het er goed toeven. Het rustigste deel van de Oeverlanden Hollands Diep zijn de Hoogezandsche Gorzen. Dit deel is nog afgesloten voor het publiek, maar vanaf de buitendijk goed te overzien.

Natura 2000, Europese topnatuur

Oeverlanden Hollands Diep maakt deel uit van Natura 2000, het Europees netwerk van bijzondere en beschermde natuurgebieden. Natura 2000 = Europese topnatuur! Meer informatie: dossier Natura 2000.

Wandeling Strijensas, 5 of 10 km.
In het aan Strijensas grenzende gebied “ Oeverlanden Hollands Diep” werden een paar jaar geleden nog aardappels en bieten verbouwd. Nu zijn de voormalige landbouwgronden van de Albert-. Pieter- en Leendertspolder een verrassend natuurgebied.
U wandelt langs vogelrijke waterpartijen, struint over graspaden en door bos met geheimzinnige poeltjes. Halverwege de wandeling is er een trekpontje.
Tijdens de wandeling heeft u soms zicht op het aan de overkant gelegen van het Hollands Diep gelegen havengebied.

Routebeschrijving
Lange route:
Start lange route is bij de parkeerplaats van de Jachthaven van Strijensas. U loopt richting de ijzeren ophaalbrug en steekt deze over. Doorlopen totdat u voor u de parkeerplaats Oeverlanden van Staatsbosbeheer ziet. Wandel recht over deze parkeerplaats heen tot aan het eind waar u een hek door gaat.

Blijf het grotere grindpad waar u nu op loopt volgen richting torentje. Links langs deze toren, ook nu het pad blijven volgen. U passeert een stenen bruggetje.
Door blijven lopen totdat u bij een t –splitsing komt. Ga hier links af.

** Passeer het hek. Voor u ziet u het bordje van een wandelroute. Deze route is met rode paaltjes aangegeven. Deze rode paaltjes blijft u almaar volgen.

Na een aantal km komt u aan bij een trekpontje. Neem dit pontje en vervolg de route door aan de overkant aangekomen rechtsaf te slaan. Doorlopen tot aan de verharde weg. Hier rechts, fietspad op. Dit fietspad volgen, met bocht mee naar rechts. Doorlopen tot u weer aangekomen bent in Strijensas.

Korte route:
Start korte route is bij de p-plaats aan de Buitendijk. (U kunt hier met de auto komen door in Strijensas over de ijzeren brug te rijden, op de dijk rechtsaf, weg enkele km blijven volgen totdat u aan uw linkerhand de pkplaats ziet). Wandel het hekje door, fietspad over en sla het pad richting de brug in. Doorlopen tot 1e pad aan rechterhand. Hier rechts. Lees verder bij **

Bereikbaarheid
Auto: A16, afrit 20 (door Kiltunnel, Tol!) volg hierna de borden. Of A29, afrit 21.
Openbaar vervoer: per trein naar Rotterdam of Dordrecht daarna met de bus richting Strijensas.

Horeca:
Restaurant-cafe De Batterij in het Jachthavengebied van Strijensas.

Info:
Het gebied kan modderig zijn. Honden zijn niet toegestaan.

Dorpshaven 3
3281 HB Numansdorp

Havenboei (NMD): 51°42.891’N – 4°26.187’E
Havenkantoor: 51°43.491’N – 4°26.262’E

VHF 31
Tel: +31 6 22 16 27 87