+31 6 22 16 27 87

Die mooie zomer

31 jul 2023Nieuws

Je hebt er maandenlang naar uitgekeken. Plannen gemaakt, vrienden aangesloten, twee schepen geprepareerd, gebunkerd en getuigd voor de reis naar het zonnige zuiden. Dat je dan, na vertrek, nog een paar dagen in Zeeland blijft om het juiste tij en de juiste wind af te wachten neem je voor lief. Zeeland is best leuk. Zeilen naar Yerseke voor de mosselen, daarna via Middelburg naar Vlissingen om wat geschiedenis op te snuiven en dan de eerste etappe naar Nieuwpoort, dat we in recordtempo bereikten. Wat een heerlijke zeildag!

Verwaaid in Nieuwpoort, verwaaid in Vlissingen

Nu is Nieuwpoort niet de plek om een tijdje verwaaid te liggen op weg naar Frankrijk, dus we besloten de storm af te wachten in Oostende. En daar kwamen we erachter dat de weergoden ons niet zouden gaan helpen om naar het zuiden te varen. Dus terug naar Vlissingen. Want als je vaart waar de wind je brengt, kan je altijd nog voor het lapje naar Texel. Wat uiteindelijk ook niet lukt. Waardoor we besluiten in Zeeland te blijven. Dus via het Veerse meer in de stromende regen naar Zierikzee. En na de stromende regen nog een paar uur heerlijk in de zon gezeild met een mooie ZW5. De Oosterschelde blijft ons favoriete zeilwater in de delta.

Toch wel leuk

Het is veel troost om te zien hoe zeilers zich aanpassen. Op alle steigers delen we met elkaar de leukste bezienswaardigheden in vier talen en omdat er toch genoeg tijd is, wordt er heerlijk gekookt.

We kijken films in de boord bioscoop van de Golfbreker (en de nieuwste in lokale cinema’s) We verdelen de wereld en praten over zeiltechniek. We kijken naar de Fastnet Race en zijn blij dat we daar niet zijn. Tussen de buien door bezoeken we musea.

Het kan altijd erger

Het is een schrale troost om van andere zeilers te horen dat ze hetzelfde ervaren. En dat bericht van die ene zeilvriend die vanuit de haven van Calais het actuele weer deelde: ZW7 met uitschieters naar 30 Knt en nog geen 50 meter zicht door de horizontaal inkomende regen.

En nu verder

Morgen vertrekken we naar Goes. En daarna zien we wel weer. De verwachting is dat het tot zaterdag hard blijft waaien en regenen en daarna minder hard gaat waaien en blijft regenen. We zoeken de momenten op de dag op waarop we een paar uur kunnen zeilen. En daarnaast hebben we vooral veel lol met elkaar. Want wie een vakantie wil zeilen moet zich erop voorbereiden dat niet alles wordt zoals je bedacht hebt.

Vooruit kijken

Volgend jaar kijken we er weer naar uit. Naar de pittoreske haventjes in Frankrijk of Zuid-Engeland, of een fijne tocht naar Denemarken. En als we dat toch weer niet ver weg komen, weten we in welke plaatsen de fijnste bioscopen, de liefste restaurantjes en de mooiste musea en bezienswaardigheden zijn.

Golfbreker
Schipper Erik

Golfbreker
Bootsman Adri

Ino
Bootsman Arie

Ino
Schipper Alex

Dorpshaven 3
3281 HB Numansdorp

Havenboei (NMD): 51°42.891’N – 4°26.187’E
Havenkantoor: 51°43.491’N – 4°26.262’E

VHF 31
Tel: +31 6 22 16 27 87