+31 6 22 16 27 87

Verkeerscentrale Rotterdam

9 dec 2023Nieuws

Het was een mooie dag om verwaaid in Hoek van Holland te liggen. Met een delegatie zeilliefhebbers bezochten we de Verkeerscentrale Rotterdam aan de waterweg. Deze excursie werd georganiseerd door De Toerzeilers Regio Zuid.

VTS Operator

We kregen de spoedcursus VTS Operator van Leroy Blom en spraken met hem en elkaar over de regels in het vaargebied, de manier waarop de VTS Operators omgaan met hun werk en de complexe relaties tussen grote zeeschepen en kleine zeiljachtjes.

Wie heeft voorrang?

We leerden dat ook zeeschepen ‘gewone’ schepen zijn, die ruimte moeten maken voor ons als we de maasmond oversteken. Eerlijk gezegd gaf dat niemand het vertrouwen om de volgende keer voorrang te nemen, maar toch even goed te kijken of de koers en vaart van je boot voldoende afstand biedt tegenover zo’n stalen kolos.

De toerzeilers organiseren jaarlijks meer dan 100 events voor hun leden. Dat kunnen droge events zijn, zoals deze, maar we organiseren ook veel natte events. Tochten naar Engeland, vakanties met flottieljes en nog veel meer.

Theo Huisman

De Toerzeilers

Windkracht 6 en draaikolken

Dit bezoek, waarbij we de wind zagen toenemen naar windkracht 6, leverde ons ook nog een aantal nuttige tips op voor de volgende keer dat we via de Waterweg varen of de Maasmond kruisen. Plekjes waar je beter niet kunt komen omdat daar bij sterke stroming draaikolken ontstaan en het dringende advies om niet aan de ‘verkeerde’ kant van de boeien te varen, omdat daar nog wel een kribben liggen.

Naast de waterweg

We sloten af met een gezamenlijke borrel in een nabijgelegen restaurant aan de Waterweg en terwijl de regen op de ramen striemde deelden we ervaringen van tochten in de Nederlandse Delta en de plannen voor verdere tochten deze zomer.

Neem contact op met De Toerzeilers

Dorpshaven 3
3281 HB Numansdorp

Havenboei (NMD): 51°42.891’N – 4°26.187’E
Havenkantoor: 51°43.491’N – 4°26.262’E

VHF 31
Tel: +31 6 22 16 27 87